28/5/14

Ο μύλος του "παπά Βασίλη"

Ο μύλος «του παπά Βασίλη» στη Κέφαλο, Κως
Ακρυλικά σε χαρτί 35,5x25,5cm
Ο μύλος «του παπά Βασίλη» είναι ένας από τους πέντε ανεμόμυλους που σώζονται στη Κέφαλο της Κω και λειτουργούσε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Όσον αφορά τα εξαρτήματά του είναι σχεδόν πλήρης και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό του. Φαίνεται από μακριά, από όλο τον κόλπο της Κεφάλου καθώς και από μεγάλο τμήμα του χωριού.Ο μύλος του "παπά Βασίλη" στις δόξες του!

Εξωτερικά, βρίσκεται σε καλή κατάσταση ο τοίχος (ο πύργος), αλλά ο σοβάς έχει αρχίσει να χάνεται. Η σκεπή βρίσκεται στη θέση της και είναι φτιαγμένη από λαμαρίνες καρφωμένες πάνω σε ξύλα. Το τμήμα του άξονα που στηρίζονταν οι αντένες (τα ιστία) είναι στη θέση του και διακρίνονται ακόμα οι τρύπες από όπου περνούσαν οι αντένες. Αυτές βρίσκονται βγαλμένες, σπασμένες -και σε κάποια σημεία ενωμένες- μπροστά από το μύλο.
Πηγή κειμένου:
http://vzografaki.blogspot.gr/2011/01/1997-1998.html

Πόσες οικογένειες "έζησαν" με τη βοήθεια αυτού του μύλου και του κάθε μύλου...Ο καθένας έχει δική του ιστορία και τη δική του ομορφιά, ομορφιά μίας άλλης εποχής... και χαίρομαι που κάποιοι από αυτούς σώζονται και αμίλητοι και ακίνητοι σου μιλάνε και μοιάζουν τόσο περήφανοι...14 σχόλια:

 1. Kαλημέρα Αλεξάνδρα,
  Πάρα πολύ όμορφο το έργο σου και πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για τον παλιό μύλο του παπά-Βασίλη στην Κω !!!
  Καλά για την μουσική επένδυση της ανάρτησης δεν το συζητώ, υπέροχη και πολύ αγαπημένη, καλή συνέχεια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στέλιο, σ΄ευχαριστώ πολύ!! Δυσκολεύτηκα λίγο να βρω πληροφορίες αλλά βρήκα ένα blog που πάνω σε αυτό το θέμα τα λέει όλα! Γράφει πολλά για τους μύλους της Κω, αλλά έχει και γενικότερες πληροφορίες για τους ανεμόμυλους, νερόμυλους κλπ...Καλή σου ημέρα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αλεξάνδρα μου, είσαι εξαιρετική ζωγράφος και μ' αρέσουν πολύ τα θέματά σου. Δυστυχώς το μόνο που θυμάμαι απ' την Κω είναι η πόλη, που ήταν όμορφη και ζεστή. Την επόμενη φορά που θα επισκεφθώ το νησί σου όμως θα το γυρίσω όλο!! Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ΄ευχαριστώ πολύ καλή μου! Μην παραλείψεις, ότι και να γίνει, να περάσεις από Κέφαλο!! Φιλιά πολλά!!

   Διαγραφή
 4. Πολύ όμορφος ο πίνακάς σου Αλεξάνδρα. Πόσο μάλλον όταν είναι εμπνευσμένος από ένα ιστορικό κτίριο όπως ο μύλος που μάς παρουσίασες. Την καλησπέρα μου :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα κτίρια με ελκύουν γενικότερα και τα παλιά ακόμη περισσότερο!! Σ' ευχαριστώ πολύ, να έχεις ένα όμορφο απόγευμα!!

   Διαγραφή
  2. Πανέμορφος ο πίνακάς σου Αλεξάνδρα μου!!Εξαιρετική η δουλειά σου!!Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για τον παλιό μύλο του Παπά Βασίλη στήν όμορφη Κώ!
   Καλό απόγευμα!!Φιλάκια!!

   Διαγραφή
  3. Σ' ευχαριστώ πολύ!!! Χαίρομαι που βρήκες και τις πληροφορίες ενδιαφέρουσες!!! Καλό απόγευμα και σε σένα!!

   Διαγραφή
 5. Στον Κέφαλο έχω βρεθεί, αλλά τον μύλο δυστυχώς δεν τον θυμάμαι... Είναι πολύ όμορφο το έργο σου Αλεξάνδρα. Φιλιά πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Μαρία!!! Αν θεωρείς εσύ, που ζωγραφίζει τόσο υπέροχα, όμορφο του έργο μου...είμαι πολύ ευχαριστημένη!!! Φιλιά και σε σένα!

   Διαγραφή
 6. Θυμάμαι τους μύλους στην Κέφαλο στην δεκαετία του 70!!!!!
  Ωραίο το 'αφιέρωμά' σου στον μύλο του παπά-Βασίλη και πολύ όμορφο και το έργο σου!!!
  Καλή συνέχεια, Αλεξάνδρα!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που έχει πάει γενικά τόσος κόσμος στη Κω!!! (κι όχι για θητεία...:)).
   Σ' ευχαριστώ πολύ Μαριάννα μου!!! Καλημέρα!!!

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...